Szezonális depresszió? - El innen!

Szezonális depresszió? - El innen!

Szezonális depresszió? - El innen!

Van aki egyszer régen már találkozott vele, van aki már jól ismeri és van akinek még teljesen új ez a dolog! Sokan hangoztatják, hogy viszolyognak a téltől. Majdnem mindenki meleg napos trópusi vidékre vágyik, ahol a mínusz fokokról hírből sem lehet hallani!      

 Nem véletlen, hiszen a hideg hónapok beköszöntével újra a depresszió árnyékába kerülhetünk.          

A tünetek jellemzően minden évben október végén, november elején jelentkeznek, és következő év tavaszával szűnnek meg. Súlyossága eltérő lehet. A lelki történések, éppen átélt életszakaszok és stressz mennyisége pont olyan befolyással lehet, mint az őszi napsütéses órák számának csökkenése. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az állandó borús hangulat, a sötét jövőkép, folyamatosan negatív gondolatok, a visszahúzódás a társas- és párkapcsolatokból, megnövekedett alvásigény, állandó fáradtságérzet, fokozott szénhidrátbevitel, csökkenő koncentrációskészség és munkateljesítmény, az immunrendszer gyengesége.Ezek a panaszok általánosan a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érintik. De vajon mi állhat a háttérben, mi okozza a téli depresszió által okozott gondokat? 

                                                              

Nem is gondolnánk, hogy mindez leginkább a társadalmi változásokhoz vezethető vissza. Régen a paraszti életvitel természetes velejárói voltak az aratások, a termények begyűjtése és az ezek után következő téli pihenés volt a regenerációs időszak. Az emberek a hideg hónapokban többet aludtak és kevesebbet mozogtak, ezzel felkészítve a szervezetüket a következő időszak megterheléseire. Sajnos ezt a mai modern életmód már nem teszi lehetővé. A világítás általánossá válása, a városi életmód elterjedése radikális változáshoz vezetett. Ma már a nappalokat tetszőlegesen hosszíthatjuk, miközben a természetes napfénytől egyre jobban megfosztjuk magunkat. Nyitott hát a kérdés, mit tehetünk a szezonális depresszió megelőzése érdekében, vagy a már meglévő pszichés gondok javításában. 

Mozgás:                                                                                                                                                                Nagyon fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabadban a friss levegőn, lehetőleg napsütésben. Mozogjunk, menjünk el kocogni, sétáljunk egy nagyot a családdal vagy induljunk hosszabb sétára házikedvencünkkel.

Fényterápia:                                                                                                                                                                  A természetes fény csökkenése nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, így a megelőzés egyik leghatékonyabb módja a dolgok csírájában való elfojtása, a fényterápia. Napjainkban számos lehetőségünk van pótolni ezt a számunkra fontos fényformát. Kutatások szerint a polarizált fény remekül pótolja ezt!

Egészséges táplálkozás:                                                                                                                                        Egész évben fontos, de a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos táplálkozás a depressziós időszakban rengeteget segíthet! Fogyasszunk minél több természetes alapú feszültségoldót és antidepresszív hatású szereket, ilyen pl. a citromfű, az orbáncfű és a gyömbér is.

Fogadjuk meg a tanácsokat és nagy valószínűséggel messziről integethetünk majd a téli depressziónak!

Szeretném ingyenesen kipróbálni a POLARISOL készüléket és visszahívást kérek.

termék a kosárban

Kosár megtekintése